Daniel Tuitert

Daniel Tuitert is een gedreven natuurfotograaf die woonachtig is in Zwolle. Zijn streven is om dieren zo veel mogelijk in hun leefomgeving te fotograferen en daarbij het natuurlijke gedrag van de betreffende soort in beeld te brengen. 

Hoewel hij zich met uiteenlopende vormen van natuurfotografie bezig houdt, heeft hij zich de laatste jaren met name gespecialiseerd in high speed fotografie. In deze tak van (natuur)fotografie draait het om het fotograferen van bewegende dieren zoals vliegende vleermuizen, springende muizen en duikende ijsvogels. Om de beweging te kunnen ‘bevriezen’ zodat er geen bewegingsonscherpte ontstaat, werkt hij met speciale high speed apparatuur waarmee  extreem korte sluiter- en flitstijden tot wel 1 / 20.000 seconde worden gehaald!

High speed fotografie vergt veel precisie en geduld. Een opstelling om vluchtopnames van dieren te maken bestaat uit één of meerdere infrarood lichtsluizen, een dozijn flitsers en vaak meerdere (middenformaat)camera’s. Het geheel wordt aangestuurd door een speciaal hiervoor gemaakte controller. Niet zelden is hij meerdere uren bezig met de hele opstelling en duurt de actie die hij wil vastleggen maar enkele milliseconden.

Onderstaande collecties geven een klein overzicht van de bijzondere beelden die Daniel de afgelopen jaren heeft weten te maken.
Collecties van Daniel Tuitert

Franjestaart (Myotis nattereri)
High speed
Gewone zeehond (Phoca vitulina)
Zoogdieren
Ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus)
Vleermuizen
Baardman
Vogels